Sinds onze vorige update op 21 maart zijn we goed gevorderd met het voorjaarswerk. Dankzij het stabiele weer hebben we goed door kunnen werken met zaaibedbereiding, zaaien en poten.

photo3Tegen het einde van de eerste week van april waren alle suikerbieten gezaaid. Deze hebben goed van de hoge temperaturen geprofiteerd, de eerstgezaaide bieten staan nu mooi boven.

Met het aardappelen poten maken we ook goede vorderingen. Deze week namen we onze nieuwe pootcombinatie in gebruik, waarmee we alle werkzaamheden in één werkgang uitvoeren. Al de pootgoedteelt zit inmiddels in de grond, we hebben nu nog ongeveer 45 hectare te poten. Onze zwaarste percelen moeten we eerst voorbewerken met een rotorkopeg om de kluiten fijn te maken, anders zouden we hier last van hebben bij het oogsten van de aardappelen.

photo2Deze week zijn we ook gestart met het zaaien van cichorei. Uit de cichoreiwortels produceert Sensus de Frutafit-inulines en Frutalose-inuline-/FOS-stropen. Cichorei is één van de plantensoorten die inuline in wortels opslaat tot een niveau dat winning aantrekkelijk maakt. Direct bij het zaaien wordt op de rij een bodemherbicide meegespoten om het zaad te beschermen.

De granen op ons bedrijf groeien ondertussen goed. De wintertarwe is zo’n vier weken voor op vorig jaar, toen we een lang koud voorjaar hadden. Ook de zomertarwe staat er goed bij.

photo4

Alle luzerne is inmiddels gezaaid, en op de eerste percelen komt ze al op. De 2e en 3e-jaars luzerne groeit ondertussen geweldig snel dankzij de hoge temperaturen.ce65b8bc9495b8718b768118ec776b32