Op ons bedrijf zijn vandaag steriele uienvliegen uitgezet op drie percelen zaaiuien om op een biologische wijze de uienvlieg te bestrijden.

De uienvlieg is het belangrijkste schadelijke insect in uien. Er zijn twee tot drie generaties per jaar in de periode mei – september. In het voorjaar komen de vliegen uit de grond in velden waar het vorige jaar uien stonden. Ze zoeken dan de uienpercelen op en leggen hun eitjes bij de plantjes. De maden eten de ondergrondse delen van het uienplantje op; in deze periode eten ze aan de bol. Ze overwinteren als pop in de grond. Wordt geen bestrijding toegepast dan kan de schade groot zijn.

Bij de biologische bestrijding in de vorm van steriele insecten techniek (SIT) wordt de uienvlieg bestreden met door de Groene Vlieg Bio Control gekweekte soortgenoten. Er wordt een overmaat aan gesteriliseerde uienvliegen in het veld losgelaten. Deze vliegen zijn geheel ongevaarlijk. Ze blijven vrijwel allen op het veld waar ze zijn losgelaten. De meeste wilde uienvliegwijfjes paren dan met een steriel mannetje en hun eieren komen niet uit. Zo wordt schade voorkómen en wordt het aantal uienvliegen tot een laag niveau teruggebracht.

IMG_6835 IMG_6836 IMG_6840 IMG_6841