De extreme buien van afgelopen week geven Zeeuwse boeren kopzorgen. Hun gewassen zijn onherstelbaar beschadigd.

Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/regen-teistert-zeeuwse-akkers-hier-kun-je-je-niet-tegen-wapenen~a8c55a75/

Op de akkers van Tonis Boot bij Kruiningen staan grote plassen water. De grond kan de hevige regenval van de afgelopen week niet aan: in een week tijd viel er drie keer dertig millimeter of meer. Boot is daarom al dagen keihard aan het werk om geulen te graven. ,,Als aardappelplanten langer dan een dag onder water staan, dan rotten ze weg. Uien en bieten groeien niet meer goed door het water.”

Dat zijn gewassen onherstelbaar beschadigd zijn, is wel duidelijk. ,,Ik kan moeilijk inschatten hoe erg het is. Dat is ook afhankelijk van het weer van de komende weken. Maar ik heb zeker tien procent schade.”

Extreem

Het weer van de afgelopen week is extreem, zeggen de boeren. ,,We hebben net wéér een stortbui gehad”, zei directeur Vincent Coolbergen van De Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder donderdag. Het is de derde keer in een week tijd. ,,Er staan hele grote plassen op het land. De grond is nog verzadigd, en kan het water niet meer bergen.” Coolbergen wordt er bijna moedeloos van. ,,We hebben wel vaker extremen, maar meestal zijn die in het najaar. Nu zie je dat het aanhoudend veel regent, en dat de grond tussendoor niet droogt. Dat helpt niet. We proberen de akkers zo vlak mogelijk te leggen en we zorgen voor goede drainage. Maar dit is overmacht. Hier kun je je niet tegen wapenen.”

Zijn bedrijf, dat ongeveer 1400 hectare aan akkers heeft rondom Goes, verloor afgelopen week zeker tien tot vijftien procent van de opbrengsten. ,,Het water heeft gevolgen voor de kwaliteit van aardappelen, uien en suikerbieten.” Een hagelbui, afgelopen zondag, beschadigde ook planten van uien en vroege aardappelen. ,,De bladeren en stengels van de planten zijn afgebroken. Daardoor zijn ze gevoeliger voor ziektes en bacteriën.” Hij zucht even. ,,Ja, zo gaat de lol er wel een beetje af.”

Appels en peren

De hagel zorgde ook voor onherstelbare schade aan appels en peren. Een bui van zondagavond maakte 10 á 15 hectare peren kapot van fruitteler Martijn Slabbekoorn uit Kapelle. ,,We zagen eerst alleen heel veel regen, met een enkele hagelsteen. Toen hoopten we nog dat het mee zou vallen. Maar die bui draaide gewoon om. Toen kregen onze percelen in Eversdijk de volle laag. Het waren grote stenen en het heeft dertig minuten aangehouden. Dan weet je dat het foute boel is. Het ging overal doorheen, het blad lag onder de bomen. Zo extreem hebben we het nog niet eerder meegemaakt.” De schade is groot. ,,Sommige rassen zijn helemaal afgeschreven, de Conference-peren kunnen we misschien nog als tweedeklas verkopen. Gelukkig hebben we ook nog andere percelen in Noord-Beveland en Reimerswaal.”