De mooiste tijd van het jaar barst nu echt los: de oogsttijd. Nadat we eerder al een begin maakten met de oogst van graszaad en de eerste conservenerwten, zijn we nu ook met de graanoogst gestart.

Het eerste perceel wintertarwe dorsten we afgelopen woensdag 23 juli. Het vochtgehalte van de tarwe was nog aan de hoge kant, maar de vroege tarwes rijpen nu hard af en we zijn met de oogst gestart. Met onze twee John Deere 9660 WTS combines kunnen we zo’n 30 tot 40 ton tarwe per uur dorsen. Het stro wordt direct verhakseld en blijft op het veld achter als voedingsbron voor het volggewas.

Dezelfde dag zijn we gestart met het rooien van plantuien. Het loof van de uien wordt geklapt, ze worden uit de grond gerooid en liggen daarna op het veld om te drogen, voordat ze opgeladen worden. De planning is om ze vrijdag op te laden en in kisten af te leveren bij Marbo voor verwerking.

De komende tijd staat het werk op de Wilhelminapolder volop in het teken van de oogst. Al snel starten we met rooien van de eerste pootaardappelen. Op de geoogste percelen voeren we een stoppelbewerking uit, en zaaien we veelal een groenbemester in. Ook brengen we vloeibare en vaste organische meststoffen op het land. Zo houden we de bodem vruchtbaar en gezond.