,,We gaan van het ene extreme naar het andere”, zegt directeur Vincent Coolbergen van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder. Precies drie weken geleden stonden grote plassen water op zijn land. In één week tijd verloor het bedrijf, dat 1400 hectare aan akkers heeft rondom Goes, tien tot vijftien procent van de opbrengsten.

De plassen verdwenen, maar bleven ook weg: er is in juni bijna geen druppel regen meer gevallen. ,,De gewassen ondervinden heel veel stress”, zegt Coolbergen. ,,Door de enorme hoeveelheden regen is de structuur van de bodem verslechterd. De weerbaarheid van de gewassen is aangetast.” De aardappelen en uien reageren heftig op de droogte. ,,Ze groeien niet zoals ze normaal gesproken zouden groeien. We hoopten dat de schade beperkt zou kunnen worden, maar het zet door.”

Beregenen is niet altijd mogelijk. ,,We doen dat maar heel beperkt: alleen als we echt denken dat het rendement oplevert”, zegt Coolbergen. ,,Uit de sloten kunnen we geen zoet water halen. Daar hebben we bronnen voor nodig. Het waait op dit moment bovendien te hard, daardoor kunnen we het water niet op de goede plek krijgen.”

Slechte wortels

Akkerbouwer Tonis Boot uit Kruiningen stond begin juni tot zijn enkels in het water. Hij groef geulen om het water zo snel mogelijk van zijn akkers te krijgen, nadat hoosbuien over zijn land trokken. Aardappels kunnen niet langer dan een etmaal onder water staan. Deze week moest hij zijn beregeningsapparaat uit de schuur halen. ,,Het één is het gevolg van het ander”, legt Boot uit. ,,De plantjes hebben slechte wortels door de grote hoeveelheid water die eerder gevallen is. Nu het droog is kunnen ze niet goed bij het bodemvocht.” Dat geldt vooral voor zijn aardappelen en uien. ,,Als het zonnetje fel schijnt, dan zie je dat de planten snel slap gaan hangen.”

Hoewel hun gewassen snakken naar neerslag, zien de boeren ook wel het voordeel in van de droogte. ,,Als het overal nog een tijdje droog blijft, dan zijn er minder kilo-opbrengsten. Dan worden de prijzen beter”, weet Boot.

De Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder wil zich de komende jaren beter voorbereiden op extreme weersomstandigheden. ,,Goed en slecht weer wisselen elkaar af, maar we hebben het idee dat de extremen vaker voorkomen”, zegt Coolbergen. ,,We gaan dat zeker meenemen als we bepalen wat we waar zaaien. We denken bijvoorbeeld na over het verkleinen van het areaal van teelt die gepaard gaat met hoge kosten en risico’s.”

Fruittelers

De fruittelers hebben vooralsnog minder last van het droge weer, zegt Rinus van ’t Westeinde uit Nisse, bestuurder van fruittelersorganisatie NFO en landbouworganisatie ZLTO. ,,De wortels van bomen zitten dieper in de grond”, legt hij uit. ,,Ze hebben nog genoeg water, al krijgen de bomen wel extra water. Als het nog veertien dagen droog blijft, dan moeten we wel op gaan passen.”

Het water in sommige Zeeuws-Vlaamse sloten is inmiddels onder het zomerpeil gezakt, laat woordvoerder Janneke Lagasse van Waterschap Scheldestromen weten. ,,Het is voor boeren daarom niet meer toegestaan om water uit sloten te halen om te beregenen.” Als het droog blijft, gaat dit verbod waarschijnlijk ook boven de Westerschelde gelden.

De kans dat de droogte aanhoudt is groot, zegt meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline. ,,De komende dagen slaat de regen Zeeland over. Na zondag wordt het in het hele land droger en warmer. Neerslag ligt tot het einde van de maand totaal niet in de verwachting.”

Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/maand-van-extremen-eerst-pompen-nu-sproeien~aaaf8a96/