Ook op de Wilhelminapolder is de oogsttijd alweer aangebroken. We zijn gestart met de graszaadoogst. Hiernaast waren we afgelopen week druk om de aardappelen van broodnodig water te voorzien. Ondertussen komt ook de oogst van graan en plantuien al in zicht.

Graszaadoogst

De percelen rietzwenkgras zijn uitgebloeid en het zaad is rijp.foto 1 We maaien het gras in de ochtend af. Het gewas is dan nog nat van de dauw, hierdoor valt er minder zaad uit. Het gemaaide gras moet dan enkele dagen drogen op het veld, waarna we het met de combine dorsen. De combine raapt het gemaaide gras op en slaat het zaad eruit. Dit graszaad brengen we met tractoren naar het graszaadbedrijf. Wat achterblijft is graszaadhooi, dat geperst in pakken of balen een prima ruwvoer vormt voor bijvoorbeeld paarden.

Aardappelen beregenen

De verschillen in neerslag zijn dit jaar erg groot tussen de regio’s in ons land. De laatste 6 weken is er op ons bedrijf geen neerslag van betekenis gevallen. Met name de uien en aardappelen krijgen het hierdoor moeilijk. Vorige week besloten we daarom te gaan beregenen op een perceel Victoria aardappelen.
Omdat er geen waterput bij het perceel ligt, zijn we dinsdag water gaan oppompen vanuit een naburige bron. We zetten de sloot vol en leiden het water naar het perceel door bepaalde duikers in de sloot af te stoppen. Woensdag konden we starten met het beregenen van ongeveer 25 mm per hectare.